Tips voor een goede nachtrust en een energievolle dag

Bij afvallen vergeet men vaak het belang van een goede nachtrust. Maar hoe kan je je nachtrust bevorderen en vol energie wakker worden?

We gaan kijken hoe je echt een goede ochtend krijgt, of je nu de dag start als vroege vogel of het type bent van haast-je-rept-je.

Sta op & straal
Ja, jij ook, avondmens. Zou het niet geweldig zijn om wakker te worden en de dag niet te vrezen? Om niet te wensen dat je nog sliep, maar om vooruit te kijken naar de komende dag en te weten dat deze geweldig zal zijn? Het is mogelijk, met een beetje planning. Hier lees je hoe je de perfecte ochtend hebt.

Stel je alarm in op de perfecte tijdAls je te ambitieus bent over je wektijd, zal je de dag beginnen met boos op de klok zijn en boos op jezelf omdat je het te vroeg hebt ingesteld. Dus wat nu als je hiermee wat zou gaan schuiven?

Aan de andere kant betekent het te laat zetten van het alarm dat je uit bed moet komen. Je zal je moeten haasten met wat je allemaal nog moet doen en je zal geen vrije tijd hebben om even een ​​pauze te nemen of even wat rustiger aan te doen in de drukte.

Wees dus realistisch en reken terug om te weten hoe laat je je bed uit moet zijn. Deze tijd zou ruimhartig rekening moeten houden met de noodzakelijke activiteiten van de ochtend, maar ook niet meer dan deze.

Voeg vervolgens de hoeveelheid tijd toe die je nodig hebt voor de dingen die je wilt doen. Bepaal hoe je over die dingen denkt. Zijn ze het extra uur eerder opstaan waard?
Bepaal welke van deze twee tijden het beste is.

Als je elke morgen wilt kunnen kiezen uit deze twee tijden, stel dan voor beide tijden een alarm in. Als je het vroege alarm hoort gaan en uitschakelt, is dit net als een soort snooze-knop, maar misschien nog bevredigender omdat de tussentijd langer is.

De stemming bepalen
Bedenk wat je humeur beïnvloedt als je voor het eerst wakker wordt. Zoek vervolgens naar manieren om dat te veranderen:

Bijvoorbeeld als je het deprimerend vindt om alleen wakker te worden.
Als je je beter voelt wanneer je met mensen praat, whatsapp een vriend of zet een spraakzame podcast op.

Bijvoorbeeld als je kamer donker en koud aanvoelt.
Gebruik een van die alarmen die langzaam aan meer licht geven om u wakker te maken (of ga gewoon te slapen met de gordijnen open, als de zonsopgang tijd dit toestaat). Stel je thermostaat in om je huis ongeveer een half uur voordat je van plan bent om wakker te worden op te warmen.

Speel goede muziek
Muziek heeft een manier om onze stemming te verleggen, dus maak een ochtend-afspeellijst en speel deze af. Bijvoorbeeld één voor veel-energie en een rustige voor een rustiger dag,  of gewoon welke muziek je ook leuk vindt. Gebruik de shuffle optie om niet iedere ochtend hetzelfde te horen in dezelfde volgorde, met altijd ‘dat ene nummer’ wanneer je net de deur uit moet.

Plan de dag om stress te verminderen
Vooral voor avondmensen is plannen een goede manier om de volgende dag goed te beginnen.

Als je eerste gedachte ‘s ochtends gaat over al de dingen die je moet doen, probeer het dan zo te regelen dat je takenlijst niet zo overweldigend is. Maak de dag ervoor een lijst met je belangrijkste prioriteiten voor vandaag, met een aantal realistische tijdsschema’s voor hoe lang elk ding duurt, en gun jezelf wat pauzes, je bent een mens en geen machine. Bovendien, loopt onverhoeds een taak uit of komt er wat tussen, dan is er nog wat speelruimte.

Als je met meer taken komt dan je eigenlijk in de dag kunt passen, is dat een teken dat je te veel hooi op je vork hebt genomen, en als je alles op de lijst dan probeert te bereiken, zal je je gefrustreerd en teleurgesteld kunnen worden wanneer je dit niet afkrijgt.

Maar zolang je plan redelijk is, zou het moeten helpen ontspannen. Als je weet dat je tot 10 uur kunt wachten om aan een belangrijke taak te beginnen, kun je om 7 uur een beetje ontspannen, wetende dat er voldoende tijd is voordat je je moet verdiepen. Zonder een bepaald tijdschema heeft de stress de neiging om zich de hele dag te manifesteren en een soort van donkere schaduw over alles wat je doet af te werpen.

Krijg genoeg slaap
Als je de hele ochtend uitgeput bent, kunnen wake-up-activiteiten dit niet echt oplossen. Je moet meer slapen, en al het andere zal gemakkelijker gaan.
Vraag jezelf:

  • Sta je jezelf minimaal acht uur (of zo) bedtijd toe, in donkere stille kamer?

Zou je wel moeten doen!

  • Breng je tijd door met beeldschermen, vooral je telefoon, vlak voor het slapengaan?

Stop daarmee!

  • Drink je ‘s avonds cafeïne of alcohol?

Beide kunnen de slaap verstoren. Geloof je het niet? Probeer dan eens zonder te gaan slapen en kijk of je beter slaapt. Je zal zeker uitgeruster wakker worden.

  • Ben je altijd moe, ook al weet je zeker dat je alles goed doet?

Mogelijk heb je slaapapneu of een andere medische aandoening die je vermogen om een ​​goede nachtrust te krijgen, verstoort. Zorg dat dat gecheckt is, zoek een arts op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *